Verslag bezoek Leg(i)o-Museum Grootegast

Verslag bezoek Leg(i)o-Museum Grootegast op dinsdag 23 april 2019.

Dat was me het middagje wel, daar in Grootegast! Op de uitnodiging aan de leden voor dit bezoek aan het “drie onder één dak”museum, hadden we aangegeven dat we om 13.30 uur naar binnen konden. Wat schetst dan ook onze verbazing dat de eersten om 13.00 uur al voor de deur stonden te dribbelen! Blijkbaar haalde het woord “lego” toch de nodige nostalgische gevoelens naar boven……

Zo rond de aangegeven openingstijd was het restaurant aan het museumplein grotendeels gevuld. Maar liefst 94 senioren hadden zich uiteindelijk aangemeld en waren dan ook van de partij.

Nadat we met koffie of thee met gebak waren gestart, nam voorzitter Rob Funcke het woord. Zijn stemgeluid werd versterkt door een microfoon met aanverwante apparatuur die zo uit het museum leek te zijn gehaald! Hij heette iedereen hartelijk welkom en lichtte toe, dat de 2 muntjes die waren uitgedeeld, goed waren voor een consumptie in de pauze of tijdens de “nababbel”. Niet verkeerd….. Zijn eigen “babbel” sloot hij ook positief af: er was nog ruimte voor een 2ekop koffie of thee, maar dan wel zonder gebak.

Het Leg(i)o Museum – zo hadden we uit de uitnodiging begrepen – omvat de volgende 3 musea: Het Lego-Museum, het Victory Museum en de Museumdrukkerij. Er bleken 3 gidsen beschikbaar te zijn. 2 gidsen namen ieder een groep senioren mee naar het Victory Museum en de 3egids ontfermde zich over de groep die het hele lego-gebeuren ging bewonderen.
Om maar even met de lego te beginnen. Het Lego-Museum is gevestigd in de  900 m² grote ruimte waar van 1963-1998 het bedrijf LEGO Nederland gevestigd is geweest. Het museum heeft een eigen collectie, maar er zijn ook verzamelaars die er hun materiaal hebben uitgestald. We konden er grote, met eindeloos geduld nagebouwde bouwwerken uit de drie noordelijke provincies bewonderen.

Om maar even een paar te noemen: de Martinitoren, het Hoofdstation van Groningen, de Brandaris en, ga zo nog maar even door….
Legotreintjes reden af en aan, lampjes gingen aan en uit. Naast deze grote knutselresultaten, kon men ook zelf aan de daarvoor speciaal ingerichte tafels, z’n legolusten botvieren.

Na in de pauze van de munten gebruik te hebben gemaakt van “snapjes”, met daarnaast op schalen gepresenteerde “hapjes”, werd vervolgens van museum gewisseld.

Voor onze groep betekende dat, op naar het Victory Museum!
Dit museum is een voortzetting van het Canadian Allied Forces Museum dat tot 2017 in Groningen, aan de Ulgersmaweg was gevestigd. Het museum laat van alles over de 2ewereldoorlog zien. Naast zware apparatuur, indrukwekkende tanks en vrachtauto’s, ook in scene gezette oorlogstaferelen. Eén van de twee gidsen bleek zelf eigenaar van verschillend tentoongesteld materiaal te zijn. De gidsen wisten beeldend te vertellen over dingen die in de oorlogsjaren hebben plaatsgevonden.

Onze groep kwam niet meer aan het bezoeken van de Museumdrukkerij toe. Of dit met de andere groepen wel het geval is geweest, waarschijnlijk niet. Er was zoveel te zien en zoveel te vertellen.

Het Lego Museum en het Victory Museum maakten grote indruk.
Deze musea zouden meer bekendheid moeten genieten. Maar wie weet, mond tot mondreclame komt altijd het beste over en: (oud-)UMCG-ers zijn een groot deel van de noordelijke bevolking……

Na terugkomst in het restaurant werd nog even gezellig nageboomd en oude tijden herleefden. Het was weer zeker de moeite waard geweest. Zo rond half vijf, zwaaiden we elkaar uit.

Henk Das