24 april: wijnproeverij.
Een hele nieuwe activiteit op het seniorenprogramma: wijnproeven!
We gingen daarvoor naar Wirdum, naar de Groninger Landwijnboerderij van de familie Venhuizen. Om de wat afgelegen boerderij te kunnen bereiken moesten we het naambordje Wirdum voorbij rijden en vervolgens de 1e weg rechts, richting Ekestein, nemen.
De vriendelijke familie heette ons hartelijk welkom in een zaaltje dat gezellig was ingericht met waxinelichtjes op de tafels.

Omdat er geen microfoon aanwezig was, was niet alles wat ze vertelde door iedereen goed te verstaan. We kregen mee dat het familiebedrijf uit 15 personen bestaat en dat er 20 soorten wijn worden gemaakt. Deze wijnen variëren nogal. Zo worden er o.a. aardbeienwijn, aardappelwijn, spinaziewijn en peterseliewijn gebrouwd. Er werd wat verteld over het productieproces, waarbij achtereenvolgens het versnipperen van (in dit geval) de vruchten, het verwarmen in een op hout gestookte, 1 meter 40 diepe kachel en het persen aan de orde kwamen. De rijpingsduur van de verschillende wijnen wijkt nogal af. Aardbeienwijn heeft b.v. 3 à 4 maand nodig en voor peterseliewijn staat maar liefst 1½ jaar!
Een beetje jammer was, dat nogal wat mensen daarvoor hun stoel moesten verlaten en staande een plekje moesten veroveren om wat van de film mee te krijgen.
Doordat het bedrijf aardbevingsschade had opgelopen kon de geplande rondleiding helaas niet doorgaan. Dat de boerderij er niet zonder (kleer)scheuren is afgekomen konden we aan de betegeling van de vloer van het zaaltje zien.
Grote schalen met ‘hartige hapjes’ werden als voorbodes van het gebeuren op de tafels gezet.
Hier en daar werd aan de wijn geroken of werd een ingewikkeld ‘wijndrinkersgezicht’ getrokken om vooral maar te kunnen ontdekken wat ons was voorgezet. Het bleek aroniawijn (appelbeswijn) te zijn. Het was volgens ‘de deskundigen’ bij ons aan tafel in elk geval een wijntje dat best te drinken was.
Al met al zorgde de wijn wel voor het nodige spraakwater!
Bij de uitgang verrasten Jannie en Johan iedereen nog met een potje zelfgemaakte kruisbessenjam van het huis. Een leuk aandenken aan deze middag!