Wijnproeverij

24 april: wijnproeverij.

Een hele nieuwe activiteit op het seniorenprogramma: wijnproeven!

We gingen daarvoor naar Wirdum, naar de Groninger Landwijnboerderij van de familie Venhuizen. Om de wat afgelegen boerderij te kunnen bereiken moesten we het naambordje Wirdum voorbij rijden en vervolgens de 1e weg rechts, richting Ekestein, nemen.

Als eersten bij de boerderij te zijn aangekomen, konden we de auto nog goed kwijt. Dat bleek later een stuk moeilijker. Maar goed, probeer maar eens 40 auto’s bij je huis te parkeren!
Er bleken uiteindelijk 89 personen, wat oudere ex-UMCG-ers met of zonder introducé(e), op het wijnproeven te zijn afgekomen.
De vriendelijke familie heette ons hartelijk welkom in een zaaltje dat gezellig was ingericht met waxinelichtjes op de tafels.
Nadat we van koffie of thee met cake waren voorzien en Rob Funcke een kort welkomst-woord had gesproken, hield één van de ‘familiedames’ een inleidend praatje.

Omdat er geen microfoon aanwezig was, was niet alles wat ze vertelde door iedereen goed te verstaan. We kregen mee dat het familiebedrijf uit 15 personen bestaat en dat er 20 soorten wijn worden gemaakt. Deze wijnen variëren nogal. Zo worden er o.a. aardbeienwijn, aardappelwijn, spinaziewijn en peterseliewijn gebrouwd. Er werd wat verteld over het productieproces, waarbij achtereenvolgens het versnipperen van (in dit geval) de vruchten, het verwarmen in een op hout gestookte, 1 meter 40 diepe kachel en het persen aan de orde kwamen. De rijpingsduur van de verschillende wijnen wijkt nogal af. Aardbeienwijn heeft b.v. 3 à 4 maand nodig en voor peterseliewijn staat maar liefst 1½ jaar!

Na de 2e koffie- en theeronde werd ergens achterin de zaal een film van 20 jaar geleden vertoond waarin het productieproces van toen nog eens zichtbaar werd gemaakt. Veel dingen worden nog op dezelfde wijze gedaan, maar natuurlijk heeft de automatisering ook hier z’n intrede gedaan.

Een beetje jammer was, dat nogal wat mensen daarvoor hun stoel moesten verlaten en staande een plekje moesten veroveren om wat van de film mee te krijgen.

Doordat het bedrijf aardbevingsschade had opgelopen kon de geplande rondleiding helaas niet doorgaan. Dat de boerderij er niet zonder (kleer)scheuren is afgekomen konden we aan de betegeling van de vloer van het zaaltje zien.

Na een tijdlang gezellig te hebben gebabbeld en de mogelijkheid ruimschoots werd geboden om in het winkeltje drankjes en aanverwante artikelen te kopen, werd het wijnproeven aangekondigd.


Grote schalen met ‘hartige hapjes’ werden als voorbodes van het gebeuren op de tafels gezet.

We zouden 3 sessies krijgen waarbij we, zo bleek, moesten raden welke wijnsoort ons was voorgezet. De 1e ronde wijn werd opgediend. De wijnglaasjes die werden gebruikt zijn waarschijnlijk eigendom van Madurodam: een soort uitgedijde vingerhoed….

Hier en daar werd aan de wijn geroken of werd een ingewikkeld ‘wijndrinkersgezicht’ getrokken om vooral maar te kunnen ontdekken wat ons was voorgezet. Het bleek aroniawijn (appelbeswijn) te zijn. Het was volgens ‘de deskundigen’ bij ons aan tafel in elk geval een wijntje dat best te drinken was.

Dat gold niet voor de 2e wijn. Na het eerste teugje verhuisde de rest van de inhoud van het glaasje veelalmet een gezicht van ‘wat is dit voor bocht?’  in het spuwbakje. Waarschijnlijk was het hier een beetje: onbekend maakt onbemind, want het bleek om peterseliewijn te gaan. Een groente die je o.a. voor de soep gebruikt: eigenlijk een soepzootje dus!
Het 3e glaasje maakte weer een beetje goed. Het bleek een wijn van de conferencepeer te zijn.

Al met al zorgde de wijn wel voor het nodige spraakwater!

Tenslotte konden we nog een al dan niet alcoholische consumptie nuttigen. Omdat de eerste
senioren aanstalten maakten huiswaarts te keren, kwam voorzitter Rob nog even in de benen om de Groninger Landwijnboerderijfamilie te bedanken en iedereen wel thuis te wensen.

Bij de uitgang verrasten Jannie en Johan iedereen nog met een potje zelfgemaakte kruisbessenjam van het huis. Een leuk aandenken aan deze middag!

Henk Das