Lezing Groninger Landschap

Lezing over de Stichting Het Groninger Landschap, het Groninger Landschap, Groningen: Stad aan de Hunze en het Hunzedal.

Op 9 maart 2023 worden we in de Rode Zaal van het UMCG door voorzitter Rob Funcke welkom geheten voor de lezing over het Groninger Landschap en met name Groningen, stad aan de Hunze, gepresenteerd door de directeur/bestuurder Marco Glastra.

Na een kort openingswoord van onze voorzitter, krijgt Marco Glastra het woord. Laatstgenoemde vindt het bijzonder dat er zoveel mensen op zijn lezing op een willekeurige doordeweekse middag zijn afgekomen. “Dat komt omdat we met pensioen zijn”, klinkt het vanuit de zaal.

Marco Glastra vertelt in het kort hoe de organisatie van de Stichting Het Groninger Landschap in elkaar steekt: sinds 1936 een stichting met een Raad van Toezicht, waarvan hij directeur/bestuurder is, verder: 40 medewerkers; 420 vrijwilligers; 15.600 beschermers en 38 bedrijfsvrienden.

De doelstelling is het beschermen van natuur, landschap en erfgoed in de provincie Groningen en het versterken van het maatschappelijk draagvlak.

De werkwijze is het verwerven; beheer; onderhoud; openstelling; natuureducatie en belangenbehartiging van o.a. gronden, borgen, molens en vakantiewoningen, bijv. via nalatenschappen. Maar ook worden landbouwgronden aangekocht om terug te brengen naar de natuur. (Door Thies Dijkhuis is de Hunze bewaard gebleven. Hierover is een mooie documentaire)

De jaarlijkse omzet bedraagt ongeveer 7 miljoen. Het beheer en onderhoud wordt veelal uitbesteed. Er is sprake van een brede financiering: 1/3 subsidie rijksmonumenten, 1/3 eigen inkomsten, 1/3 charitas. Er zijn zo’n 40 rijksmonumenten: Borgen; bunkers, luchtwachttoren, 40 groene monumenten, zoals bezoekerscentra; festivals, waar soms 10.000 personen op af komen, wandelingen, excursies, lezingen en theater (waar o.a. de Poolse bruid is opgenomen)

Het Bourtangerveld was destijds de eerste aankoop. Dit is een bloemrijk terrein met veel vogels.

O.a. de borg Welgelegen in Sappemeer valt ook onder het Groninger landschap en het Hunzedal met de nu weer aanwezige Zeearenden.

Tevens horen de Lettelbetter Petten en het huis de Coendersborg erbij. Het bovenhuis is te huur! Beneden is informatie te vinden.

Prachtige vogels zijn er te zien in dit gebied, zoals o.a. de Jan van Genten, de Zeearenden, de Kokmeeuwen, de Stern en de Witvleugelstern.

Verder zijn er weer bevers en otters. Deze natuurbeleving kun je volgen met een fluisterboot. De grutto is de nationale vogel van Nederland. Op dit moment zijn bij Noorderhogebrug de grutto’s zich aan het opvetten en bezig met het vormen van paartjes.

De rivier De Hunze loopt vanaf Exloo via Groningen naar de Lauwerszee (loopt thans via het Eemskanaal naar Delfzijl. De Hunze is destijds ten gunste van de scheepvaart omgelegd)

In de toekomst zal worden geprobeerd De Hunze weer naar de Lauwerszee te laten lopen. Dit is een 10-jarenproject van de huidige spreker. Het is zijn droom om iets van de samenhang te herstellen. Echter de stad Groningen zal de grootste hobbel zijn. Het zou fijn zijn weer stromend water door de stad te kunnen verwezenlijken. Hij komt hier later op terug.

Het Hunzedal is tevens een waterbergingsgebied, net als de Onlanden aan de Zuid-Westzijde van de stad Groningen. In de jaren 90 zijn er veel waterbergingsgebieden ontstaan als gevolg van toen enige keren een hoge waterstand.

In het Reitdiepgebied is een aantal boeren dat samenwerkt met de Stichting Groninger landschap, waarmee een goed overleg plaatsvindt voor de toekomst op allerlei gebied: ruige stalmest is goed voor de grond! Geen stalmest vermengd met urine!

De steenmarter is de grootste predator. Wat ermee te doen? Er lijkt momenteel maar één remedie: vangen en doden.

Desgevraagd wordt geantwoord dat de vogelgriep voorkomt onder kolonievogels, de vogels, die dichtbij elkaar zitten, met name de gans is extreem kwetsbaar voor de vogelgriep.

Ook de wolf komt ter sprake: de terugkomst van de wolf wordt gezien als een natuurlijk proces. Wanneer de wolf genoeg voedsel ter beschikking heeft, zal deze nog zelden andere dieren zoals schapen of kalveren aanvallen.

De naam de Hunze is nog volop aanwezig in de stad Groningen: cafetaria de Hunze, straatnaambordjes, een roeivereniging enz.

De grote wens van Marco Glastra is dat in de laatste 10 jaar van zijn werkbare leven er van versnipperde waterlopen weer stromend water ontstaat en loopt door de stad Groningen en dat van de geïsoleerde groengebieden gewerkt wordt naar een doorlopende en beleefbare lijn aan de Oostzijde van de stad!

Een “Central Park” in de stad Groningen.

Het is haalbaar en uitvoerbaar, zo zegt hij en het moet lukken voor zijn pensioen.

De uitdagingen zijn met name de Ring Zuid en het Eemskanaal.

De kans thans is om ten aanzien van het project met betrekking tot de aangevaren Gerrit Krolbrug een eerste aanzet te geven aan het herstel van de rivier de Hunze. Overleg hieromtrent wordt als een belangrijke eerste stap gezien.

Tot slot bedankt voorzitter Rob Funcke Marco Glastra voor de leerzame en interessante lezing en overhandigt hem een traktatie en een enveloppe met daarin 2,50 euro per persoon x 100 aanwezigen uit de kas van de seniorenvereniging. Marco Glastra belooft dat dit bedrag in het Thies Dijkhuisfonds terecht komt.

Meer informatie: www.Groningerlandschap.nl

9 maart 2023
A. Kloostra-Zeilstra